learn wisdom by reflection, imitation and experience

Makaroni Sardin



Bahan-bahan

300 gm Makaroni
1 tin Kecil Sardin (hancurkan)
2 batang Hot dok (hiris sederhana nipis)
1 biji Capsicum merah (dadu)
1 biji Bawang besar (dadu)
2 ulas Bawang Putih (cincang)
2 camca besar Puri tomato
2 camca besar Sos cili
Bahan perasa



Cara-cara
1. Rebus makaroni sehingga masak. Toskan.
2. Tumiskan bawang putih sehingga harum. Masukkan sos cili dan puri tomato. tumis sehingga sedikit garing.
3. Masukkan hirisan hot dok. Masak sebentar.
4. Masukkan sardin yang telah dihancurkan bersama sosnya.
5. Renihkan selama 10 minit. Tutup dengan penutup periuk.
6. Masukkan bawang besar dan capsisum yang telah didadu. masak sebentar.
7. Akhir sekali masukkan makaroni yang telah direbus tadi dan tambahkan bahan perasa.
8. Kacau sehingga sebati. Padamkan api dan sedia dihidang

tip memasak!!!: Jangan biarkan makaroni direbus terlalu lama untuk elak ianya menjadi hancur dan lembik.
Share:

18 komen:

Afikah Aziz said...

hoho chef alif terima kasih,ika xpnh mkn pun bnde ni hehe,nk try la nnt ngeh3x :p

Fyqa said...

pehh sdapnyee

Afikah Aziz said...

saje je pnggil cenggitu sbb alif kongsi resepi hehe,klu ade lg nnt kongsi kn erk..kadang2 ade gk yg ika xpnh try pun cam makaroni sardin ni la :)

ABU said...

oh oh oh oh sedapnya..

liyana said...

wah..nice..
insyaAllah nk try wat gk..
thanks for this resipi
higly appreciate

iPai said...

makaroni dgn sardin ?

mak ai, apa rasa dia ? uhuhuh

tips juga : jangan rebus makaroni lama sangat .. nanti kembang .. hehe

alif haris said...

perghh pndai masak eh bro ~
boleh jadi chef bhai

alif ismail said...

@ABU try ler buat resepi bujang nih abu..!

alif ismail said...

@liyana try jangan tak try...hanya ambik masa stengah jam je. sesuai jugak untuk buat hidangan petang.

alif ismail said...

@iPai try dulu baru tau rase die camna...sedap!

alif ismail said...

@alif haris boleh la masak sket2...hihi..

iPai said...

hahaha .. tak berani aku .. hahaha

ame elms ! said...

salam kenalan Chef Alif Ismail ;)

insyaAllah later ame try . kamu pun kena try white sauce spaghetti itu tau . ;)

alif ismail said...

@iPai tak berani??? hahaha... takpe, minum kopi banyak2 nanti berani lah..

haha!!

alif ismail said...

@ame elms ! orait...jangan tak try nanti rugi..

vampire's lovex said...

wahhh terer..nak sepinggannnn hehe

Zul Fattah said...

pandai ko masak..? aku tak pandai r makan benda ni..tak pernah makan dow.. haha..darat kan..

alif ismail said...

@Zul Fattah bole lah sikit2 fattah oi...

Bonjour & Welcome

Bonjour & Welcome

ألف إسماعيل

Followers

Powered by Blogger.

Theme Support