learn wisdom by reflection, imitation and experience

Asas Layout

1.  Mulakan sesuatu kerja dengan Bismillah.... Klik pada 'New'.



2. Oraite, peringkat ni penting ye. Alif nasihatkan supaya kawan-kawan tetapkan satu saiz lembaran kerja yang mudah diingati. Sebagai contoh, alif suka gunakan layout bersaiz 500 pixel. 

Ok, ini adalah layout asas seperti yang dikehendaki (500 x 500 pixela). Layout asas ini adalah bertindak sebagai latar belakang semata-mata dan bukan untuk di conteng ye.



3. klik di sini untuk wujudkan layout pertama kerja lukisan anda.



4. Layout yang baru akan kelihatan begini (petak-petak). Kawan-kawan akan mulakan lakaran (contengan) yang pertama disini ye. Oh ye terlupa, sebelum mulakan contengan anda, pastikan kawan-kawan 'click' pada layer 1  tu ye. 



p/s: kawan-kawan yang kurang faham boleh tinggalkan komen di entry ini ye. alif akan balas segala pertanyaan di sini.

Share:

7 komen:

miss wh0 said...

utk ape nie alif??

alif ismail said...

@miss wh0

ini adalah untuk tutorial...huhuhu..

ade kawan-kawan yang mungkin belum pernah cuba menconteng guna photoshop, jadi alif nak share sedikit ilmu yang ade di sini. hope dapat membantu..

Ahmad Haziq Azlan said...

lepas no 5 apa?
aku ada je cs5 tapi tak reti guna

alif ismail said...

@Ahmad Haziq Azlan lepas nombor 5 ialah anda sudah boleh mulakan lukisan aka contengan di sini. oraite??? sila rujuk tutorial yang seterusnya...

Hanis said...

Blog serious cool :D Dengan tabs yang tersusun B) Btw, nak tanya, macam mana nak pasang draft kita setelah di crop and save bahagian header, body and footer (selesai buat draft)? :) Thanks ^_^

alif ismail said...

@Hanis kenape alif xleh jejak blog hanis ye..???? owh, mengenai crop, ia bergantung kpd corak wall atau template tu sndiri. semakin complicated corak wall, maka makin susah nak crop. alif sarankan hanis supaya memilih corak wall yang ringkas mcm garis2 atau corak2 bulat bertaburan.

hanis boleh ke FB alif untuk bincang dgn lebih lanjut...

TQ..

Hanis said...

@alif ismail: Huhu tentang crop everything dah selesai, dah save dah pun :') Alhamdulillah. Cuma sekarang nak tanya macam mana nak pasang template di blogger, maksud saya apa code nya? Thanks ^__^

Bonjour & Welcome

Bonjour & Welcome

ألف إسماعيل

Followers

Powered by Blogger.

Theme Support