learn wisdom by reflection, imitation and experience

Asas Membuat Bentuk/shape

1. Seperti biasa, mulakan kerja dengan bismillah dan lembaran kerja yang baru.



2. Gerakan mouse kawan-kawan ke ikon seperti di nombor 1 ni. Ikon tersebut berada berdekatan dengan "pen tools" ye kawan-kawan. Oraite, klik kanan kat sini dan kawan-kawan akan dapat lihat beberapa senarai bentuk. Pilih mengikut citarasa contengan anda. Disini alif pilih 'rectangle'.



3. Setelah kawan-kawan dah pilih bentuk yang diingini, tarik perlahan-lahan mouse maka bentuk akan terhasil secara sendirinya. Kawan-kawan cuma perlu mengawal gerakan mouse mengikut saiz bentuk yang anda suka. Berikut ialah contengan alif.



4. Oraite, sekarang alif nak tunjukan cara buat bentuk bulat. Yang ni best sebab dengan bentuk ni, alif dapat buat wajah doodle alif.

kembalikan mouse kawan-kawan pada 'shape tools' macam tadi, kemudian klik kanan dan seterusnya pilih bentuk bulat/ellipse.



5. OK, comel tak bentuk bulat yang alif buat??? kawan-kawan dapat tak???




Harap dapat membantu ye...
Share:

6 komen:

Mohd Zakwan said...

patut buat video je , lagi senang difahami .hehe :)
Jom Singgah Blog Zakwan :D

alif ismail said...

@Mohd Zakwan

hah..bagus gak idea tuh...

WAHIDA ALIAS said...

ade try bt doodle sndri tp hudohnye alahaii..nk gne tuto ni pulak la bt doodle

alif ismail said...

@WAHIDA ALIAS xpe huduh pun...xde sape pun dalam dunia ni dilahirkan terus pandai. praktis make perfek k.. caiyok2 wahida!!

Ahmad Haziq Azlan said...

adoi susah weh

alif ismail said...

@Ahmad Haziq Azlan mane ade susah azlan oi... kalau praktis hari2 mudah je... tu baru basic ....

Bonjour & Welcome

Bonjour & Welcome

ألف إسماعيل

Followers

Powered by Blogger.

Theme Support