learn wisdom by reflection, imitation and experience

Asas Membuat Stroke/Border

Oraite... Tutorial kali ini berkaitan dengan stroke/border pada objek lukisan anda. Fungsi stroke ini adalah untuk mencantikkan atau memberi kemasan pada objek lukisan anda.

Di bawah ini adalah contoh stroke yang alif gunakan untuk dodol alif. Jika kawan-kawan dapat lihat, alif gunakan efek stroke pada bahagian luar wajah, luar rambut dan mulut dodol alif. Perhatikan ye...



JOM KITA MULAKAN...!!!!!!!


1. Ini adalah bentuk yang seperti kita dah pelajari di entri ini dan telah pun diwarnakan seperti yang kita pelajari di entri ini.



2. Sebelum kita membuat stroke pada sesuatu objek, pastikan 'outline' pada objek lukisan anda masih kekal pada objek itu. Jangan di delete lagi ye outline tu.....!! Oraite????

Setelah itu, klik pada anak panah 1 seperti di bawah ni untuk memilih warna yang akan menjadi stroke pada objek lukisan anda.



alif suka guna warna kelabu gelap sebagai warna stroke. Ce tengok anak panah 2 kat bawah ni....



Setelah kawan-kawan memilih warna kesukaan, sila tekan butang OK ye.

3. Lepas tu, cepat-cepat gerakan mouse anda ke ikon 'brush' seperti di anak panah 3. Anda akan dapat lihat satu senarai peralatan melukis. Sila pilih 'brush tool'.



4. Sesudah kawan-kawan memilih 'brush tool', sila gerakan mouse anda ke ikon seperti di anak panah 4. Ikon tersebut adalah berfungsi untuk memilih saiz dan ketebalan stroke/border anda. Kawan-kawan boleh ejas ketebalan stroke di anak panah 5.




5. Sudah siap pilih ketebalan stroke???? Oraite, sekarang kawan-kawan gerakan mouse ke ikon 'pen tool' seperti di anak panah 6. Klik kat situ ye.

Klik je, jangan buat ape-ape.... tujuan klik di situ adalah untuk mengaktifkan kembali fungsi 'pen tool'.


6. Setelah kawan-kawan mengaktifkan fungsi 'pen tool', klik kanan di kawasan berdekatan objek lukisan anda. Anda akan terperasan satu senarai akan keluar seperti di anak panah 7 kat bawah ni. Kawan-kawan hanya perlu pilih 'stroke path' di situ ye.


7. Sejurus anda memilih 'stroke path', satu kotak lain pula akan muncul. Di sini, kawan-kawan sila pilih 'brush' seperti di anak panah 8 ye. Jangan pilih yang lain sebab takut lain pula yang jadi.



Setelah siap pilih, klik butang OK.


8. Sebaik kawan-kawan tekan butang OK, jangan terkejut pula ye kalau anda melihat objek lukisan tiba-tiba memakai celak... hihihi... Oraite, sekarang stroke/border dah pun menjadi, tetapi masih comot sebab 'outline' die masih melekat kat situ....


9. Macam yang kita pelajari, untuk buang 'outline' pada objek lukisan tersebut, anda hanya perlu tekan butang 'delete' pada keyboard kawan-kawan.. bukan keyboard alif ye...

tadaaaa..............!!! dah siap....



Selamat mencuba ye.....
Share:

21 komen:

Edy Fee said...

eh edy nye simple je kot..hahaha
tak reti gune photoshop
dah lame nak blajar.ehehe
hurmm ok la buat kenangan tuk kawan2

akhirnye dah tunjuk cara..leh la buat sndri.hehe

merahitujambu said...

bagusnya ada tutorial..sy xde masa nk buat..=/,,xde org minta pon..heee

NoYB said...

yeye,,...dah jumpa tutOrial ps...nak kena try ni kat umah....thnxxxssss aLif!

anamizu said...

wahhh alif buat tuto!
comel3!! :)

apik pehe said...

hehehe..guna blending pon boleh jugak kan

nabb said...

dah try.tp x berape kemas la -,.-

IMANSHAH said...

sorry komen raya sebab dah nak balik

Sebelas bulan kita kejar dunia,
Kita turuti nafsu angkara.
Sebulan penuh kita berpuasa,
Kita bakar segala dosa.
Sebelas bulan kita sebar dengki dan prasangka,
Sebulan penuh kita tebar kasih sayang sesama.
Dua belas bulan kita berinteraksi penuh salah dan khilaf,
Di Hari suci nan fitri ini, Kita cuci hati, Kita buka pintu maaf.
Selamat Hari Raya Idul Fitri, mohon maaf Zahir dan batin...

Imanshah, Ipoh-Tumpat, 26 Ramadhan 1432 H

Rtp Farra Arisha said...

very great sharing and tutorial..but i'm not too expert dlm bab edit-mengedit..wuhuhu -,-

Anif Abdullah| AA said...

kalau nak bagi warna dia timbul,guna satin or gradient kan? mesti manyak layer ni..huhu

Ahmad Haziq Azlan said...

banyak step nak kena ikut

alif ismail said...

@Edy Fee hehehe..oraite, pasni hope edy dapat belajar sket2 camne nak wat dudel k...!!

alif ismail said...

@merahitujambu ala...takde mase jugak sebenarnye...alif akan cuba update tutorial di waktu kelapangan je...huhu...ni baru first step tutorial...banyak lagi kot pas ni, insyaallah...

alif ismail said...

@NoYB sama-sama kasih cik NoYB... hope dapat membantu semua penggiat2 seni PS..huhu...

alif ismail said...

@anamizu comel ke???huhuhu...thanks anyway...!!!

alif ismail said...

@apik pehe blending???? alif tak sure lah cara tuh...tuto yang alif buat ni mengikut cara alif je...hihi... yang lain2 tu kene explore sendiri...haha!!!

alif ismail said...

@nabb takpe2...jangan putus ase ye sis... banyakkan lagi prektis...alif dulu pun buta PS juga, tapi disebabkan minat yg mendalam, alif usaha juga utk belajar... caiyok2!!!!

alif ismail said...

@IMANSHAH thanks bro imanshah!!!!!

alif ismail said...

@Rtp Farra Arisha hehe..thanks sis farra... alif share ape yang alif tahu je... kalau terlebih terkurang, alif minta maaf ye....huhhu...

alif ismail said...

@Anif Abdullah| AA ye betul tu anip... pandainye die...anak sape nih...hihiih...

alif ismail said...

@Ahmad Haziq Azlan ye memang ade banyak step nak kene follow. tapi jgn risau ye azlan, bila dah terrer guna PS nanti, takkan jadi masalah punyelah!!! nampak je banyak step tapi sekejap je proses membuat dodol nih... teruskan usaha k!!!

QasehSuci said...

thanks alif...dah pandai dah nk guna pen tool ngan stroke path...best...tQ

Bonjour & Welcome

Bonjour & Welcome

ألف إسماعيل

Followers

Powered by Blogger.

Theme Support