learn wisdom by reflection, imitation and experience

Asas Menconteng

1. Setelah kawan-kawan menetapkan saiz mengikut kiraan sendiri, maka bolehlah anda memulakan contengan. Kawan-kawan nampak lukisan pen bertanda 1 tu??? Oraite, klik kat situ ye...



2.Kemudian kawan-kawan 'right-click' pada ikon pen yang comel tu... anda akan terlihat deretan senarai 'pen tools'. Ok, kawan-kawan tak perlu pening-pening, pilih aje 'pen tool' yang paling atas. ini untuk asas.


3. Setelah memilih 'pen tool', kawan alihkan mouse ke bahagian atas seperti di gambarajah bawah ini. kawan-kawan akan dapat lihat ikon kecil seperti nombor 3 ni kan??? OK, klik aje ikon tu ye kawan-kawan. Jangan ingkar ye..hihi...



4. Ok, selesai semua asas, kawan-kawan boleh lah gerak-gerakan pen tu sesuka hati ye. Alif cuma buat empatsegi yang comot je kat sini... OK??? dapat tak???
Cuba perhatikan, lukisan empatsegi comot alif ni telah dilukis pada "layer 1" sebagai outline alif.


lukisan asas siap!!!!!!!!!! kawan-kawan cuba mahirkan cara ni dulu ye... 

Share:

8 komen:

Zul Fattah said...

nice..haha..boleh jadi cikgu doodle alif.. haha..

Anif Abdullah| AA said...

tu diaa... pak cik alif dah mulakan step..hehe

Saiazuan said...

huhu sensei!!! :D

Ahmad Haziq Azlan said...

ni step buat dodol ke

alif ismail said...

@Zul Fattah hah...cikgu doodle yang tak bertauliah..hihi...

alif ismail said...

@Anif Abdullah| AA step by step...oh baby.... hahahhaha!!!!!!! step ni untuk beginer je tau anip..

alif ismail said...

@Saiazuan mane ade sensei...huhuhuh...

alif ismail said...

@Ahmad Haziq Azlan yup...ini adelah basic step yang kene tahu sebelum wat dodol...huhu..

Bonjour & Welcome

Bonjour & Welcome

ألف إسماعيل

Followers

Powered by Blogger.

Theme Support