learn wisdom by reflection, imitation and experience

Asas Mewarna Objek

1. Buat bentuk mengikut citarasa atau keinginan anda seperti yang telah kita belajar dalam tajuk entry (disini) sebelum ni. Sebagai contoh di bawah, alif buatkan bentuk bulat sebagai 'outline' lukisan alif.


2. Sebaik bentuk yang kawan-kawan telah siap, klik kanan pada mouse anda dan akan keluar satu box seperti di anak panah 1. Pilih 'fill path' dari senarai tersebut ye.



3. Setelah 'fill path' di dipilih, satu kotak yang lain akan menyusul seperti di anak panah 2 dibawah ini. Disini, kawan-kawan sila pilih 'color' untuk tujuan mewarna.


4. Sejurus selepas itu, satu kotak lain pula timbul. Kali ini ialah kotak pilihan warna. Nah, disinilah kawan-kawan perlu memilih warna yang dihajati. Gerakan mouse anda dan klik saja di bahagian warna yang kawan-kawan berkenan seperti contoh di anak panah 3.

Setelah warna dipilih, kawan-kawan terus saja  klik je butang 'OK' tu.



dan hasilnya akan kelihatan begini... lukisan bulatan ni masih belum sempurna lagi kerana kesan 'outline' nya masih belum dibuang.


Untuk membuang 'outline', kawan-kawan hanya perlu tekan button 'delete' pada keyboard anda saja, dan hasilnya akan kelihatan macam ni...


Oraite???? selamat mencuba ye!!
Share:

10 komen:

::FAIZ FARISH:: said...

nice

Puan Kutu said...

eh buat tuto jugak ekk..

Edy Fee said...

wah wat tutorial lak.
hehee hurmm tamat dah zaman dodol.
ehe hurmm cantik header tu

NoYB said...

senang rupanya....(^___^)

Ahmad Haziq Azlan said...

oh boleh main delete² rupanya

alif ismail said...

@::FAIZ FARISH::thanks!!!

alif ismail said...

@Puan Kutu tuto siket2 je akak kutu... mana yang leh share, alif akan share...hope dapat membantu...huhu

alif ismail said...

@Edy Fee zaman dodol tak mungkin tamat kot...kalau tamat, nampak gayenye terpaksalah alif beralih ke bisnez kerepek lak!!! hahahah!!!

alif ismail said...

@NoYB ye, senang je kan!!!! hope dapat membantu walaupun sikit2...hihi..

alif ismail said...

@Ahmad Haziq Azlan delete???? outline ke??? outline memang perlu di delete...

Bonjour & Welcome

Bonjour & Welcome

ألف إسماعيل

Followers

Powered by Blogger.

Theme Support