learn wisdom by reflection, imitation and experience

Apron VS Lab Coat

Salam...

Boring-boring hari ni alif nak share pengalaman pertama dalam hidup alif...


ehem...ehem...ehem.... rupa-rupanya dah 2 minggu lebih alif berada di Uni nih...cepat je masa berlalu kan...

Nampak tak gambar kat atas tu??? sape-sape yang tak nampak, sila angkat tangan ye...

oraite, sebenarnya alif nak cerita pengalaman baru dalam hidup alif hari ni... pengalaman yang alif maksudkan tu ialah hari ni buat pertama kalinya dalam sejarah hidup alif mengenakan pakaian makmal (Lab Coat). Alif memang tak jangka akan pakai benda alah ni sebab tak terfikir pun course yang alif amik kat Uni ni melibatkan kerja-kerja makmal.

Maklum lah, dulu alif kan lepasan Diploma Hotel Katering dari Politeknik. Sekolah menengah pun amik aliran katering kat Sekolah Menengah Teknik Kuala Kangsar. Bak kata orang, alif ni memang takde kene mengena dengan dunia sains nih... Jadi, kali ni alif betul-betul terjun ke bidang yang agak baru dan mencabar lah.

Memang betul alif masuk course ni dengan zero knowledge tentang kimia, fizik dan biologi. Dan pesaing-pesaing alif semuanya dikalangan student-student cedik pandai dari matrik dan STPM.  Terasa macam alif lah insan paling lemah kat sini. Dan alif pun tak tahu kenapa terselitnya alif di kalangan ramai-ramai budak matrik dan STPM nih.. Hanya Tuhan je yang tahu..

yelah, kalau masa diploma dulu, alif lah juara kat makmal Dapur... segala periuk kuali semua alif pegang...tapi sekarang ni, alif lah paling silent di makmal biokimia. sedihkan.... ini lah nasib ku... (ade tak sape-sape simpati dengan nasib alif ni?)

Jadi, mulai saat ni, alif kene kerja keras dan melipatkaligandakan usaha berbanding budak-budak lain. Terlalu banyak yang alif kene study tentang kimia dan biologi yang memang alif tak pernah sentuh sebelum ni. Bayangkan, semester ni alif kene ambik subjek Medic Biochemistry. Subjek tu tersangatlah asing bagi alif dan sejujurnya alif memang tak faham dan blurr tentang subjek nih... 

Tapi, apapun alif akan sedaya upaya untuk bekerja keras kerana alif tahu bukan mudah untuk berada di tempat alif sekarang ni. Apapun, kite tengok keputusan peperiksaan untuk semester nih...huhuhu... (kaget nih..) kawan-kawan, tolong doakan semoga Allah permudahkan segala urusan alif ye...huhuhu..
Share:

21 komen:

Kim Hyun Arry said...

hurm,,Alif suka catering erk???...hurm,,ttber terjun bdang science nie mmg agak mncbr an..huhu..btw buat yg trbaek k,,hdpi cbran dgn tabah..huhu..mcm arry plk yg brda dlm posisi alif skunk..hehe..dup dab dup dab..hehe

3no gr33ny said...

alahai En.Alif...mcm mna la leh terjun lam bidang ni??
p pape pon..memang kna stdy hard and smart la ek..susah gak 4 da starter...ahmba doakan empuye blog bjaya dunia akhirat yer

Anif Abdullah| AA said...

jangan risau, anip kat sni lagi xde basic akaun..studi dari orang yang lebih mahir. Salah satu proses untuk build up kemampuan diri k..

Orang kata,bila kita pakai sesuatu uniform khas(dan org lain pkai juga)dekat tempat tertentu,semngat tu beria2.. cuma kalau tggal balik,feel kurang sikit..but its ok.

Puan Kutu said...

alif boleh punya.akk dulu masa kt u ramai juga student yg zero knowledge tentang accounting tp result dieorg lg power dr akk yg ada basic.moral of the story tak kenal maka tak cinta.All the best yer alif.u can do it!hehe..

Ahmad Haziq Azlan said...

huh? medic biochemistry?????
biochemistry je pun dah susah.... chemistry yang asas tu pon aku susah nak kecap.....terbaik la kau....dugaan untuk berjaya semua.....walaupun agak lari dari jurusan asal......tak pe....selalunya student yg takde basic tu la yg dapat result yg lagi gempak....serius tak tipu.....

anamizu said...

wahhhhh alif kos katering eh??
konfem terer masak alif nih! hehe
errr medi biochemistry???
aiseh mmg mcm ssh bunyi die nih..
tp xpe alif,things happen for a reason kan..mesti ade hikmah bsar utk alif nti..trust HIM ;)



cik ana.

Fatin Farhana Binti Ramli said...

wah .. good luck ok..

Lea Isnawi said...

wahhh...mesti teror masak neh

Abu Huzaifah said...

sume komen pnjang2 =..=" .. ilmu yg kita miliki mesti bermula dari bawah...sesuatu yg baru kita belajar. semoga berjaya.. :)

~bUih-bUih ciNta~ said...

jgn trlampau fikir ttg subjek asing, yg penting alif cuba utk menerokai dunia baru dlm idup.melalui zero knowledge la akn membuatkan alif rajin utk tahu benda yg baru dlm idup alif..berusaha pasti membuahkan hasil kan..gud luck!

senyumSOYA said...

akak amik subjek ni!!
heheh..dr,huzwah kan? eeeerrrr....

akak paling suka biochem..heheh..
all the best alif..
jgn mudah putus asa, selalu update ngn lecturer kalau ada bnda x phm.. t guna spectrophotometer jgn lupakan akak ya..heheheh

merahitujambu said...

bakal doktor ke??insyaALLAH

When she started to speak said...

knp tiba2 masuk course ni ? hehe

Rtp Farra Arisha said...

ayuh, semangat2 terus ya..sure u can do that jika alif sentiasa berusaha..goodluck ya!

edyfee said...

jkadi pakar sains la lepas ni.ehhehe
ok what

~SaL IjOu~ said...

bagusla challenge diri~ boley tahu takat mana kemampuan kita~ =)

kite dulu blaja course english, sekali kije lam bidang banking & hr..mmg jauh terpesong..tp bila mampu hadapi sume cabaran n halangan..mmg terasa sgt berbaloi~ =)

all the very bezt 2 u!~ =)

Alisya said...

all the best to you...usaha tangga kejayaan!

IMANSHAH said...

ada hikmah ni aliff..cg harap aliff berjaya na

Rtp Farra Arisha said...

no worries alif. supporters must be besides u always! hehe.

C!K NoRa said...

uish agak jauh larinya tu. Takpe2.. kalau Alif berusaha pasti boleh! InsyaAllah...

p/s: kita same bidang.. saye bidang kimia... =))

Anonymous said...

perlu memeriksa:)

Bonjour & Welcome

Bonjour & Welcome

ألف إسماعيل

Followers

Powered by Blogger.

Theme Support