learn wisdom by reflection, imitation and experience

Jom Teman alif Study jap...

Assalamualaikum...

Sekarang dah 17 November kan..??? sekejap sangat masa berlalu. Maknanya tinggal beberapa hari lagi alif akan menghadapi TEST 2. Jadual pun semakin padat sebab terlalu banyak aktiviti untuk dipenuhi sehinggakan alif terpaksa mencuri masa seperti sekarang ni (jam 1.25 am) untuk study. Jom lah kawan-kawan teman alif study jap.

Topik yang alif nak fokus pagi ni simple je iaitu "Glycolysis". Ape benda glycolysis tu ye???? sejenis kuih muih ke??? oh tidak...alif bukan study dalam bidang pembuatan makanan lagi tau sekarang ni. Alif sekarang sedang mengkaji organisma (benda hidup).

Oraite, secara ringkasnya, glycolysis ni cumalah satu proses kimia (metabolisma karbohidrat) yang berlaku dalam sel badan untuk memecahkan glucose kepada pyruvate untuk menghasilkan tenaga untuk kite.... huhuhu.. dasyat kan ciptaan Illahi ni????

tak yah lah alif terangkan dengan detail sebab alif pun masih mengkaji benda yang baru bagi alif ni... nampak ringkas kan??? memang pun...(penyedap hati)

inilah proses yang berlaku dalam Glycolysis...



P/s: Jom pakat hafal dan faham carta ni untuk menjawab TEST 2....
Share:

11 komen:

Mohd Khairi Khadzir said...

okay, xphm sgt psl tajuk ni tp ape pun, good luck! hehe

Eyda Dania said...

erkk!!....asl suh eyda hafal plak..xfham r..haha..

ok2..eyda ngah teman awk study ni..haha=)..gud luck bro..

3no gr33ny said...

hamba juga sedang sibuk mentelaah buat kertas terakhir esok petang sebelum bercuti dua bulan..hihhi..

semoga berjaya kepada tuan hamba dan hamba sendiri (^_^)...!

QasehSuci said...

oh...ok...kimia ker nie???

Puan Kutu said...

nak sebut perkataan tu pun ssh.akk mmg fail klu bab sains nie.mintak maaf tak dapat teman.haha..

merahitujambu said...

good luck tau..=)

::FAIZ FARISH:: said...

aku teman tgk je... hehehehehe

Ahmad Haziq Azlan said...

alamak ni silibus bio spm tahap superb nih

Zul Fattah said...

aku pnah blajar benda ni.. tp dah lupa r, masuk air banyak sangat

Anif Abdullah| AA said...

haha.. blurrr sekejap masuk blog 'budak sc' nieh.. lama xnampak,final dah ke? gud luck :)

Nurul Iman Rosman said...

tenganga dok tengok proces Glycolysis,
hahaha. blur blur ;)

Bonjour & Welcome

Bonjour & Welcome

ألف إسماعيل

Followers

Powered by Blogger.

Theme Support